Saturday, October 27, 2012

De la spiritul de grup la spiritul de turma

  Fotbalul naste pasiuni mari, iar de multe ori suporterii au transformat meciurile in adevarate razboaie. Tragedii precum cele de la Heysel (1985), Bradford, Ibrox si Hillsborough au ramas in istorie ca fiind printre cele mai sangeroase. Fac parte din topul 15 a celor mai mari tragedii in istoria fotbalului.
 
    Tragedia de la Heysel
Data: 29 mai 1985
Locul: Stadionul Heysel, Bruxelles, Belgia
Numărul morţilor: 39
           Pe 29 mai 1985, 39 de oameni au murit în timpul ciocnirilor violente dintre suporterii echipelor Liverpool şi Juventus, din finala Cupei Europene din Bruxelles.
În urma tragediei de pe stadionul Heysel, UEFA a interzis cluburilor britanice să ia parte la Cupele Europene timp de cinci ani. Liverpool a stat deoparte timp de şase ani.
Peste 60.000 de fani ai Liverpool şi Juventus erau pe stadion când au început violenţele, cu jumătate de oră înainte de meci.
            Un perete care separa suporterii a fost doborât în timp ce italienii încercau să scape de furia britanicilor. 32 de italieni, patru belgieni, doi francezi şi un om din Irlanda de Nord au murit, iar alte sute au fost răniţi.
Echipele britanice au primit interdicţie, iar în 1989, 14 suporteri ai Liverpool au fost găsiţi vinovaţi de ucidere în masă involuntară, într-un proces care a durat cinci luni, la Bruxelles. Au primit sentinţe de trei ani, însă un an jumătate a fost suspendat.
            Nu s-a realizat niciodată o anchetă oficială asupra tragediei, pentru a se afla ce s-a întâmplat exact.
            Unii oamenii au spus că suporterii Juventus i-au provocat pe fanii Liverpool aruncând pietre şi alte obiecte în ei, alţii au dat vina pe faptul că nu a existat poliţie sau pe organizarea proasta.

Tragedia de pe Heysel / FOTO: AP
 
       Tragedia de la Ibrox
Data: 2 ianuarie 1971
Locul: Stadionul Ibrox Park, Glasgow, Scoţia
Numărul morţilor: 66
            Tragedia s-a produs la derby-ul Glasgow Rangers - Celtic, într-o busculadă produsă în tribune. Cele mai multe decese au fost cauzate de asfixie prin compresie, oamenii căzând de-a valma unul peste altul.
             In 2 ianuarie 1971, meciul parea sa se incheie cu victoria formatiei vizitatoare, Celtic, care conducea cu scorul de 1-0, cu doar cateva minute inainte de final. Fanii formatiei Rangers au inceput sa plece din tribune, cand, in minutul 89 de joc, atacantul Colin Stein a egalat.
Suporterii, bucurosi, au incercat sa intre din nou in stadion pentru a celebra golul. Barierele de protecție de la scara 13 au cedat, iar fanii au căzut unii peste alții într-un morman uriaș. Acolo și-au găsit sfârșitul 66 de suporteri.
             Bilantul a fost tragic: 66 de suporteri au murit sufocati, intre care numerosi copii, in timp ce alte 140 de persoane au fost ranite.
           "Privind in urma, simti ca parca stiai ca se va intampla ceva. Era o zi mizerabila, cenusie, cu ninsoare si luminile erau aprinse desi meciul se disputa dupa-amiaza. Au fost aduse mai multe persoane in vestiar si nu stiam daca erau moarte sau vii. Am iesit din tunel de la vestiare si era o nebunie, oamenii alergau prin toate partile. Nu pot uita insa cum erau cadravre de la centrul terenului pana la poarta formatiei Rangers", isi aminteste John Greig.
              În Scoția, niciun stadion nu avea nevoie de certificare de siguranță. Asa până la tragedia de pe Ibrox. Comisia Wheatley, care a anchetat cazul, nu a ajuns la o concluzie privind cauzele, dar a emis Actul privind Securitatea pe Stadioane (1975), care includea reguli severe în ceea ce privește fluxul fanilor în interiorul unei arene.




    Tragedia de la Bradford
Data: 11 mai 1985
Locul: Stadionul Valley Parade, Bradford, Anglia
Numărul morţilor: 56
              S-a întâmplat la meciul Bradford City - Lincoln City şi se presupune că incendiul a izbucnit după ce un spectator a aruncat o ţigară aprinsă în spatele tribunelor, pe un morman de gunoi. Acesta a luat foc, flăcările cuprinzând şi construcţia veche de lemn.Suporterii au disparut intr-un incendiu care a ars tribuna principala.



         Tragedia de la Hillsborough
Data: 15 aprilie 1989
Locul: Stadionul Hillsborough, Sheffield, Anglia
Numărul morţilor: 96

             96 de oameni au murit pe data de 15 aprilie 1989, la semifinala Cupei Angliei dintre Liverpool si Nottingham Forrest, iar alti 764 au fost raniti, dintre care peste 300 au avut nevoie de spitalizare.
             Multitudinea de erori ale organizatorilor si ale politiei si un stadion vechi care nu indeplinea conditiile minime de securitate nici macar pentru acele vremuri au dus la seria de evenimente care a declansat tragedia. Raspunsul autoritatilor a dus la amplificarea dramei: doar o singura ambulanta a fost la stadion, legistii au decis ca la 9 minute de la momentul tragediei sa se stopeze operatiunile de salvare, iar fortele de ordine au fost mai ocupate sa-si acopere erorile decat sa ajute la descoperirea adevarului.


Care este adevarul?
-Vina este EXCLUSIVA a politiei, organizatorilor si a autoritatilor medicale
- 41 de oameni din cei 96 de decedati ar fi putut fi salvati daca legistul n-ar fi decis stoparea operatiunilor de salvare la doar 9 minute dupa busculada
- Politia a luat probe de sange de la cei morti, fara acordul familiilor, inclusiv de la copii (cel mai tanar avea doar 10 ani), pentru a le intina memoria si a dovedi ca erau beti
- 116 din cele 164 declaratii ale ofiterilor de politie de la fata locului au fost modificate de superiorii lor, pentru a fi eliminate toate partile care ar fi incriminat Politia
- Campania murdara a "The Sun", in care incerca sa se dea vina pe suporteri, a fost alimentata si ea de informatii date de politie, bineinteles informatii eronate
- Ancheta din 1989 trebuie redeschisa, iar prim-ministrul Marii Britanii i-a cerut procurorului general sa faca asta cu maxima prioritate
- Doar una din cele 44 de ambulante sosite la fata locului a fost lasata sa intre si pe teren

Cifrele horror de la Hillsborough:
- 96 de oameni au murit si alti 764 au fost raniti in dezastrul de pe Hillsborough
- Cel mai tanar avea doar 10 ani, cel mai batran avea 67 de ani
- 79 dintre cei 96 erau tineri cu varste de pana la 30 de ani
- 59 de oameni inca aveau activitate cerebrala in momentul in care s-a decis stoparea operatiunilor de salvare
- 41 ar fi putut fi salvati daca se actiona eficient

 
            Dintre tragediile prezentate mai sus principala problema sta in competentele sociale si civice care presupun: Competenţele de relationare interpersonala cuprind toate formele comportamentale care trebuie stăpânite pentru ca un individ să fie capabil să participe intr-un mod eficient si constructiv la viata socială, şi să rezolve conflictele, dacă e cazul. Abilităţile interpersonale sunt necesare pentru interacţiunea efectivă, individual şi in grupuri, şi sunt utilizate atât în domenii private cât şi in domenii publice. Observam ca suporterii sunt de nestapanit, avand probleme grave de relationare si civice.
              Insa, in principal vina este a politiei, organizatorilor si medicilor care au manifestat un urias dezinteres si nu au actionat desi cifrele mortilor si ranitilor ar fi putut diminuate la interventia acestora.
- Ancheta initiala este pusa la indoiala, dupa ce documentele arata ca 41 din cei 96 de morti puteau fi salvati.
- Politia si serviciile de urgenta au facut eforturi uriase pentru ca in ochii opiniei publice fanii sa fie vazuti ca nevinovati.
- Nu mai putin de 116 din totalul de 164 de declaratii ale politiei au fost rescrise pentru a fi scoase pasajele care nu puneau intr-o lumina favorabila fortele de ordine
- Politia a cerut probe de sange de la cei 96 de decedati, inclusiv de la copii, cu scopul de a le murdari reputatia.
               Declaratia prim-ministrului Marii Britanii este devastatoare pentru politie si pentru autoritati: politia a incercat sa-si mascheze incompetenta si greselile masluind dovezile si oferind informatii false mass-mediei, iar zeci de oameni au murit cu zile pentru ca operatiunile de salvare au fost incetate prea devreme.
Pentru a-si ascunde incompetenta politia este cea care ofera presei informatii mincinoase, manipuland-o  pentru ca in final acestia sa iasa "basma curata".
              Chiar daca a existat o ancheta oficiala, care a demonstrat ca erorile politiei si ale organizatorilor au dus la moartea celor 96, ziua de maine inseamna si publicarea a 450.000 de documente oficiale despre tragedie. Este ziua in care supravietuitorii si familiile victimelor asteapta si redeschiderea anchetei si schimbarea verdictului din "moarte accidentala" in "omor din culpa".
Dupa 23 de ani, in care opinia publica, atat din Anglia, cat si internationala, a crezut campania de dezinformare condusa de politie, autoritatile medicale, guvern si nu in ultimul rand cel mai citit tabloid al Angliei, The Sun, raportul oficial al comitetului independent a aratat, "negru pe alb", dupa cum a spus chiar primul-ministru al Marii Britanii, David Cameron, ca fanii lui Liverpool n-au avut nici cea mai mica parte din vina pentru tragedie.
                 Incheiere
 Pare o intamplare din trecutul intunecat al fotbalului si care nu va mai putea fi repetata vreodata in zilele noastre. Cat poate fi de sigur? La 23 de ani distanta, stadioanele si fotbalul nostru au aceleasi deficiente. Garduri, acces prost pe majoritatea stadioanelor, cu cozi uriase si inghesuiala la porti la toate meciurile de mare interes, huliganism in tribune si in afara stadionului, reactii intarziate sau disproportionate ale fortelor de ordine, legi neclare si mult prea interpretabile. "Norocul" nostru? Ca nu mai vine lumea pe stadioane ca pe vremuri.















































Thursday, October 4, 2012

Cum cred ca pot deveni jurnalist? - Rolul jurnalistului in comunitate

              Pentru a deveni jurnalist pot spune ca este o cale lunga de urmat care e presarata cu suisuri si coborâsuri însa daca acesta pasiune vine din adâncul sufletului nostru si ne punem putin ambitia la încercare vom reusi cu adevarat sa ne numaram cândva, dupa ceva ani de munca, printre niste jurnalisti de exceptie.
Dupa cum bine stim, jurnalismul reprezinta activitatea ce consta în culegerea, verificarea si prezentarea unor informatii referitoare la evenimente curente, etc. Jurnalismul ca si job îti impune o serie de atributiuni pe care jurnalistul trebuie sa le posede: sa fie o persoana dinamica, dornica de aflarea adevarului, pregatita mereu sa faca fata oricarei situatii, sa se confrunte cu diverse impedimente.

Printre calitățile unui bun jurnalist se numara :
dragostea de adevăr - el trebuie să prezinte informațiile oamenilor exact așa cum sunt ele, nu în funcție de conveniențele sale.
dragostea de Dumnezeu - dacă nu iubește pe Dumnezeu, nu poate iubi și rosti nici adevărul.
dragostea de oameni - el are datoria să-i apere pe oameni de minciuni și de nelegiuiri.
spirit de luptă - apărarea și proclamarea adevărului este cea mai grea luptă care se dă între jurnalist și dorința de înavuțire.
perseverență - proclamarea constantă a adevărului.
pasiune - dragostea de noutate.
disciplină - folosirea corectă a timpului și spațiuluite si sa emita lumii întregi informatii valabile, verosimile.
             
              Consider ca doar prin munca si prin dorinta de a practica acesta meserie vei putea cu adevarat sa afirmi ca esti  un bun jurnalist si ca iubesti ceea ce faci. Cel mai important lucru la alegerea unei meserii este sa faci acest lucru pentru ca îti place, din pasiune si sa rupi toate barierele obstacolelor pe care le întâmpini pentru realizarea propriului vis. Îti asumi un rol destul de important în ceea ce priveste munca pe care o depui ca jurnalist deoarece informatiile pe care le culegi trebuie sa aiba un anumit caracter formal dar cel mai important trebuie sa fie verosimile.Oamenii asteapta de la noi sa strângem informatii noi referitoare la evenimente curente de orice natura pe care sa le transmitem fara a le modifica,pastrând natura lor originala pentru a le reflecta omenirii adevarul.  
              Daca te aflii la început de drum trebuie sa te adaptezi conditiilor care ti se ofera momentan, ca ulterior dând dovada de profesionalism sa poti profesa, ridicându-le la un alt nivel, potrivit asteptarilor tale.Consider ca cel mai avantajos tip de jurnalism care ma recomanda vis-a-vis de aptitudinile pe care le am si mi-ar placea sa-l practic este cel audio-video. Este o meserie care cu siguranta o voi practica din placere si totodata pentru binele comunitatii. 
                 Pâna la urma jurnalismul este o provocare în care ne avântam toti cei dornici de cunoastere ce sunt capabili sa-si asume o serie larga de responsabilitati. În calitate de jurnalisti trebuie sa ne aisguram ca stirea oferita oamenilor reflecta purul adevar, fiind responsabili cu informarea corecta, acest lucru oferindu-ne în final un sentiment placut de împlinire personala.
                 Un exemplu de buna practica consider ca îl are postul de televiziune IasiTVLife deoarece în cadrul acestuia putem viziona stiri de actualitate din diferite zile ale saptamânii, stiri ce se refera strict la orasul în care traim, Iasi si putem spune ca acest post ne ofera o diversitate în ceea ce priveste informatiile aduse, din mai multe domenii. Valori pe care le putem observa: obiectivitatea, diversitatea, actualitatea si bineînteles buna informare ce ne tine la curent cu faptele petrecute în orasul nostru.
                 Nu exista meserie mai frumoasa decât jurnalismul!