Saturday, March 24, 2012

         Nu poti sa-i impui unui adult programul sau genul de televiziune pe care sa-l urmareasca , insa cand este vorba de copii sau adolescenti lucrurile stau altfel. Cand ne referim la copii lucrurile se complica deoarece ei nu stiu exact sau nu au fost invatati ce anume sa vizioneze pentru a le dezvolta simtul de cunoastere si a-i spori dorinta de cunoastere prin cadrul anumitor emisiuni, jocuri de cultura generala, etc.
        Top 10 emisiuni/ programe/jocuri cu rol informativ/ formator:
        Tvr Cultural
        (Kanal D) - Vrei sa fii milionar, - o emisiune de cultura generala care iti pune "geniul" din tine la incercare, inveti lucruri de care n-ai auzit sau erai curios sa aflii si  totodata te stimuleaza sporind dorinta de cunoastere.
        Discovery  Travell and Living
        Discovery Science
        Discovery World
        Discovery Romania
        Investigation Discovery - pe acest canal intalnim o multime de emisiune legate de investigatii care ne invata cum sa ne ferim de pericole sau de persoanele care pot reprezenta un pericol pentru fiecare dintre noi.
        National Geo. Wild
        National Geo.
        Animal Planet - un program tv foarte interesant si placut in care se defasoara emisiuni privind viata animalelor, habitatul acestora, protejarea lor.
        Viasat Explorer
        Viasat History
        Paprika Tv - un canal tv care este ca un adevarat dictionar plin de retete culinare fabuloase in cadrul caruia poti descoperii diferite secrete culinare sau noi retete pe care le poti pregati si savura cu prietenii.
        Joc de strategie si cultura generala - Conquiztador - acest joc de strategie si cultura generala este accesat de foarte multa lume. In cadrul acestuia nu numai ca-ti folosesti cunostintele si abilitatile de "strategic" , iti dezvolti cunostintele intr-un mod placut.
        Top 10 programe/ emisiuni cu rol deformator:
        Pro Tv (emisiuni: Happy Hour)
        Acasa Tv
        Antena 1
        Antena 3
        OTV
        HBO
        National
        B1
        Prima Tv (emisiuni: Ochii din umbra)
        Kanal D (emisiuni: Cancan Tv, Mireasa 90-60-90, Nunta cu surprize) si lista continua cu o scara foarte larga privind aceste tipuri de emisiuni/ programe tv .
     Aceste programe tv au un rol deformator deoarece in cadrul acestora sunt televizate foarte mult emisiuni care incurajeaza violenta in toate modurile posibile, au caracter obscen si multe alte minusuri care influenteaza considerabil negativ adolescentii si nu numai, tuturor care le vizioneaza.




 

     
     
     

Rolul informativ/ formator/ deformator al mass-mediei asupra adolescentilor

       Astazi, tehnologia a atins culmi fara precedent, daca ne uitam in trecut momentul descoperirii focului a generat o puternica dorinta spre deslusirea tainelor cunoasterii iar daca privim generatia de astazi putem afirma ca traim intr-o lume informatizata.
Bineinteles ca astazi nu ne putem inchipui viata fara noile tehnologii ce ne faciliteaza viata.
       Pentru noi marile inventii ale mintii umane sunt considerate televizorul, calculatorul, telefoanele mobile si nu in ultimul rand internetul care astazi ni se par indispensabile.
Daca stam si analizam putin situatia vom spune ca aceste componente ale mass-mediei nu pot sa ne influenteze negativ. Dar...gresim! Pe langa faptul ca ne ajuta intr-un fel sau altul, ele pot avea un impact negativ mai ales pentru noi, generatia de astazi, adolescentii.
Mass-media ne poate influenta avand diferite roluri (informativ,formator,deformator) din care noi trebuie sa stim ce si cum sa alegem pentru ca acesta  sa nu constituie un pericol pentru noi. Utilizarea frecventa a mass-mediei poate duce la dependenta care se comporta ca o adevarata boala. Boala ce afecteaza din ce in ce mai multi tineri care fac ceea ce vad.
Acest lucru poate duce la impacte majore asupra adolescentilor care multi dintre ei nu stiu sa distinga binele de rau.
    Putem spune ca mass-media are ca efect asupra adolscentilor exacerbarea fenomenului violentei in toate modurile posibile : violenta verbala, fizica, gestuala dar si psihica ce si-o manifesta in societate, familie, scoala, grupul de prieteni, etc. Daca stim cum sa folosim si cum sa descoperim rolul informativ atunci acesta constituie un mare avantaj pentru noi deoarece ne informeaza corespunzator, satisfacandu-ne nevoia, setea de cunoastere. Celalat rol avantajos pentru noi, adolescentii este rolul formator opus celui deformator care nu face altceva decat sa dezvolte dependenta, violenta, etc.
      Consider ca nu tehnologia este vinovata de aceste urmari ci noi, oamenii care nu stim sa le folosim in beneficiul nostru fara a ne da viata si activitatile normale varstei de adolescent peste cap.